maandag 16 juli 2012

nr. 21 Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi

De aquabrowser of woordenwolk is een handige zoekmachine. Je tikt een trefwoord in waar je mee wilt gaan zoeken en  verwante zoektermen, spellingssuggesties, vertalingen  of synoniemen komen tevoorschijn. Doordat het programma de gebruiker dus alternatieven aanbiedt, wordt het zoeken makkelijker. We zien dit natuurlijk bij Zoek & Boek.
Met My Discoveries kun je zelf de titels van boeken, cd’s en dvd’s uit de bibliotheekcollectie beoordelen. Ook kun je zelf lijsten samenstellen, bijvoorbeeld met boeken die u nog graag wilt lezen. Daarnaast is het mogelijk om zelf zogenaamde tags (trefwoorden) toe te voegen aan titels en om recensies te schrijven en te publiceren. Op de website van: www.mijneigenbibliotheek.nl wordt dit ook gebruikt. Ik denk dat het dan ook wel mogelijk is op onze site omdat de bibliotheek van provincie Groningen dezelfde huisstijl gebruikt als Bibliotheek Waterland.
Worldcat is 's werelds grootste bibliotheekcatalogus. Hier kun je boeken of artikelen opzoeken die verspreid liggen in de bibliotheken over de hele wereld. Leuk als ze een boek hebben in de bibliotheek van Barcelona die ze hier niet hebben. bv. Kunstboeken over Gaudi. Voor de rest laat deze catalogus ook per postcode de dichtsbijzijnde bibliotheek zien. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten