dinsdag 17 juli 2012

nr.22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van de bibliotheken

Met behulp van bibliotheek 2.0-applicaties kan iedere internetgebruiker zelf publiceren en die gepubliceerde kennis delen met andere gebruikers. Het leuke hiervan is, dat  bibliotheekgebruikers de kans krijgen om zo bibliotheekdiensten te personaliseren en naar hun hand te zetten en 
bijvoorbeeld  een widget van de bibliotheek in hun eigen favoriete omgeving te zetten, zoals Hyves. Hierdoor hoeven ze niet meer naar de bibliotheeksite zelf toe te gaan. Hiermee kunnen mede hyves gebruikers zien welke boeken er bv. favoriet zijn van deze persoon. Erg leuk!


Ik ben echt wel een beetje bang aan het worden want wanneer dit goed aanslaat en veel materialen gedigitaliseerd zijn, mensen dus niet meer naar de bibliotheek komen...middels alles is dan via de computer in te zien. Ik denk zelfs dat dit heel erg snel zal gaan gebeuren. Je ziet het al met Muziekweb, dat mensen hun favoriete muziek kunnen afspelen op hun eigen computer. Dit zal ook wel met films gaan gebeuren en natuurlijk de boeken die zometeen op de computer kunnen worden ingezien.
Wat blijft er van 'ons' uitleenmedewerkers dan over?

Tja, we wachten het maar af...

1 opmerking:

  1. Er moet nog steeds een boel gecatalogiseerd worden. En zolang nog niet iedereen "over" is, blijf je ook nog gewoon uitleenpunt van boeken. Er zijn nog steeds een heleboel haken en ogen aan het digitaal aanbieden van informatie. Zo worden nog lang niet van alle utgeverijen ook eBooks aangeboden. En misschien moeten we wel allemaal bijscholen om een digitaal informatiepunt te bemannen. Dat is ook geen probleem toch?

    BeantwoordenVerwijderen